Новости магазинов


Як зберегти копчену рибу. Ділимося порадами


Копчена рибка, приготовлена специфічним способом в коптильні, пахне димком та відрізняється вишуканим смаком. Тушки покриті золотистою шкіркою, а м'ясо ніжне та соковите.

Часто буває, що продукцію неможливо з’їсти одразу ж після приготування, тому потрібно знати, який термін придатності такої страви. В значній мірі це залежить від методу копчення. Копчена риба може бути приготовлена під дією холодного або гарячого диму.

Копчена риба

Термін зберігання копченостей

Аромат і смак рибопродукції залежить від виду деревини, яку використовували під час коптіння, та коптильних препаратів. Під час термічної обробки жири стають стійкішими до окислення, а в м’ясі гинуть різні мікроорганізми. Проте рибку холодного копчення можна зберігати довше, оскільки коптиться вона більше часу та інтенсивніше просолена. Рибопродукт гарячого копчення хоча й соковитіший, але псується доволі швидко (протягом 3-х днів).

В домашніх умовах в холодильнику рибу холодного копчення можна зберігати біля 10 діб. Найкращим місцем для цього стане середня полиця біля задньої стінки, де температурні показники становлять+2ºС-+3ºС.

Копченості володіють сильним запахом, тому перед тим, як помістити їх в холодильник, слід загорнути в харчову фольгу або папір. Ще продукт можна помістити в ємність, поклавши на дно ялівцеву гілочку та міцно накривши кришкою.

Потрібно слідкувати, щоб поверхня рибини не покрилася пліснявою. Щоб не допустити цього, треба використовувати чисту тару та забезпечити приплив свіжого повітря. Холодильне устаткування повинно бути максимально чистим та своєчасно розмороженим. Для зберігання копченостей ідеально підійде горище, де продукцію розвішують в тканинних мішечках, або поміщають її в ящики, пересипаючи тирсою.

Копчена риба

Перші признаки зіпсованості

Зрозуміти, що риба стала не придатною до споживання, дуже просто. Основними проявами несвіжої продукції вважаються:

  • Слизька на дотик поверхня;
  • Кислий неапетитний запах;
  • Наявність зеленуватого або брудно-сірого нальоту та ін.


Оскільки розкладання починається з хребта, то перевірити свіжість рибини можна, увіткнувши в ту частину тушки зубочистку та понюхавши її. Якщо неприємний запах ще не з’явився, але риба покрилася білим нальотом, то варто протерти її рослинною олією, використовуючи чисту ганчірку.

Якщо рибина покрилась цвіллю, а запах від неї йде кислуватий, то потрібно її повторно прокоптити, перед цим промивши в розсолі та очистивши. Але варто пам’ятати, що при повторному копченні м'ясо стає жорсткішим.

Джерело – сайт www.r-b.in.ua


 # Продукты питания








Смотрите также: